Analizele medicale sunt ansamblul de procedee, mai mult sau mai puțin complexe, care furnizează informații asupra aspectului și funcționalității diferitelor organe și compartimente ale organismului cât și asupra gradului de sănătate și boală ce afectează organismul în cauză.

Pentru ca analizele să reflecte cu adevărat situația organismului, pe lângă performanțele laboratorului, este foarte importantă și pregătirea pacientului înaintea recoltarii.

De obicei, analizele se fac la solicitarea medicului de familie, a medicului specialist din ambulatoriul de specialitate sau în condițiile spitalizării. Există și analize profilactice care se fac la angajare sau cu ocazia examenelor medicale periodice (solicitate de instituția pentru care ne desfașurăm activitatea) și analize medicale solicitate de firmele de asigurari unde avem asigurarea de viață. Mai există analizele pe care le facem din proprie inițiativă, din curiozitate și pentru a ne verifica starea de sănătate, fără a avea trimitere de la un medic sau o instituție.

Indiferent de motivele pentru care dorim să ne facem analize, ne vom prezenta la laborator dimineața, preferabil între orele 7:00 – 9:00, și nu pentru că acesta ar fi programul laboratorului, ci pentru că este perioada optimă pentru recoltarea produselor biologice din care se vor face analizele. Puține sunt excepțiile de la această regulă, iar acestea ne vor fi indicate de medicul care ne trimite (exemplu: dozarea de cortizol de la ora 18:00). Dar să le luăm pe rând:

Pregătirea pentru recoltarea exsudatului faringian

Ideal, exsudatul faringian se recoltează dimineața înainte de a consuma alimente sau lichide (acestea șterg agenții patogeni existenți pe suprafața amigdalelor și/sau mucoasei faringiene). Este important să evităm spălarea dinților deoarece majoritatea pastelor de dinți conțin substanțe antibacteriene care distrug flora microbiană faringiană denaturând rezultatul exsudatului faringian (care în aceste condiții nu va semnala prezența agenților patogeni). Dacă aceste condiții nu pot fi respectate putem totuși efectua recoltarea exsudatului faringian la 3-4 ore de la ultima masă sau de la ultimul periaj dentar.

Pregătirea pentru recoltarea sângelui

Recoltarea sângelui se face dimineața înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influențate indirect de alimentație prin creșterea turbidității sângelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare.

Atenție! - există analize care necesită o perioadă mai lungă de inaniție (chiar și 12 ore sau mai mult) sau o perioadă variabilă de dietă. Acest lucru ne va fi comunicat de medicul trimițător sau personalul laboratorului. E bine ca atunci când ni se recomandă anumite analize sau dorim din proprie inițiativă să le facem, să nu uităm să întrebăm medicul trimițător sau personalul laboratorului unde ne adresăm, despre condițiile care trebuiesc îndeplinite înainte de recoltare.

Ex. bilanțul lipidic – pregatire pacient:

 • pacientul trebuie să respecte o dietă neschimbată timp de 3 săptămâni înainte de recoltare;
 • să aibă o greutate corporală stabilă;
 • să nu mănânce 12-14 ore înainte de recoltare (poate să bea apă și cafea neagră fără zahăr);
 • se recomandă abstinență de la alcool timp 72 de ore înainte de recoltare.

există o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie să întrebăm medicul care ne trimite la analize dacă trebuie să întrerupem medicația sau dacă trebuie doar să comunicăm personalului laboratorului ce fel de tratament urmăm. Există anumite teste care se fac după administrarea unor substanțe sau medicamente cum ar fi: testul de toleranță la glucoză (hiperglicemia provocată) care se face după administrarea de glucoză sau testele în dinamică (de stimulare sau inhibare) pentru diferiți hormoni.

Pregătirea pentru recoltarea urinii

Recoltarea corectă a urinei și transportul rapid către laboratorul unde va fi testată sunt etape cruciale pentru obținerea de informații de calitate la analizele din urină.

Pentru examenul obișnuit de urină (biochimie și sediment) recoltarea se face din prima urină de dimineață, într-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unică folosință, cu capac etanș, pentru a preveni vărsarea, evaporarea și contaminarea probei de urină.

În laboratoarele HELCORMED se folosesc următoarele recipiente de recoltare a urinei

Pentru urocultură recoltarea se face tot din prima urină de dimineață sau la cel puțin 4 ore de la ultima micțiune (urinare), într-un recipient de recoltare steril, cu gâtul larg (exclus eprubete), numit urocultor . Urocultorul trebuie obținut obligatoriu (pentru a garanta calitatea analizei) de la laborator. Transportul recipientului la laborator trebuie să se facă în mai puțin de 1 oră de la recoltare. Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele de obicei distrug flora microbiană, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar dacă infecția urinară există. Din cauza eliminării intermitente a germenilor, se recomandă 3 recoltări (uroculturi) succesive. În cazul urmăririi eficienței tratamentului cu antibiotice, recoltarea se repetă după 48-96 ore. Urocultura de control se va efectua după 3-5 zile de la întreruperea tratamentului.

Atentie! - este foarte important să se cunoască modul corect de recoltare a probelor de urină.

Instrucțiuni de recoltare adult:

 • se face toaleta riguroasă a zonei genito-urinare cu apă și săpun; la femei, în cazul în care este prezentă o secreție genitală abundentă, alături de toaleta riguroasă se va introduce în vagin un tampon steril;
 • se usucă zona spalată anterior cu ajutorul unei comprese sterile;
 • se urinează o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obișnuit în segmentul inferior al uretrei) și fără să se oprească urinarea se colectează în recipientul primit de la laborator restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu);
 • pentru a preveni contaminarea probei se evită să se atingă recipientul de zona genitală; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

Instrucțiuni de recoltare la sugar:

 • se curață zona genito-urinară a copilului cu apă și săpun;
 • nu se tamponează zona curațată pentru a grabi uscarea; nu se aplică creme, uleiuri sau pudre pediatrice;
 • se dezlipește banda protectoare din jumatatea inferioară a pungii pediatrice de recoltare a urinei și se fixează porțiunea adezivă anterior (în față) de anus; se dezlipește partea superioară a benzii și se continuă aplicarea porțiunii adezive, având grijă ca orificiul urinar sa fie în interiorul pungii; Atenție! - se atașează ferm de zona genito-urinară punga pediatrică de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urină sau contaminarea probei;
 • imediat dupa ce copilul urinează în punga de recoltare (sau cât mai aproape de momentul respectiv) aceasta se dezlipește și se transportă la laborator în condiții corespunzatoare.

În anumite condiții, în funcție de testele ce trebuie efectuate, se pot recolta și alte tipuri de probe de urină: proba de urină spontană / spoturi urinare, urina din 24 ore.

Cele mai frecvente erori, în cazul testelor efectuate din proba de urină din 24 ore, se datorează unei incorecte recoltări sau conservări a acesteia.

Pregătire pacient:

 • aportul de lichide în timpul recoltării trebuie să fie normal (cu excepția cazurilor când medicul curant face recomandări specifice în acest sens);
 • în unele cazuri se recomandă întreruperea medicației care poate induce interferențe, cu cel puțin 12 ore (de preferat 48-72 ore) înaintea începerii recoltării;
 • unele alimente pot influența anumiți compuși chimici, astfel că uneori, la sfatul medicului, pacientul trebuie sa țină o anumită dietă înaintea acestei analize.

Instruțiuni de recoltare:

 • la ora 7.00 dimineața se urinează și nu se reține această urină;
 • se colectează apoi într-un recipient curat de 2-3 litri (nu se urineza direct in recipient) toate emisiunile de urină, timp de 24 ore, până în ziua următoare la ora 7.00 dimineața, inclusiv urina din acest moment final (chiar dacă nu există nevoia imperioasă de a o face);
 • vasul cu urină se păstrează într-o pungă de plastic în frigider, pe tot parcursul colectării (24 ore);
 • la încheierea recoltării (ultima emisiune de urină la ora 7 dimineața din ziua următoare), se măsoară întreaga cantitate de urină colectată;
 • se omogenizează (prin agitare) urina recoltată;
 • se rețin aproximativ 100 ml, în paharul de plastic de unică folosință pentru urină.

Pregătirea pentru recoltarea materiilor fecale

Recoltarea materiilor fecale se face în recipiente specializate, numite coprocultoare (obținute de la sediul laboratorului).

Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor în coprocultorul fără mediu de cultură. Acest examen necesită repetarea lui la intervale de câteva zile deoarece ouăle, chistele sau larvele unor paraziți nu se elimină zilnic.

Examenul coprobacteriologic (coprocultura) necesită recoltarea materiilor fecale fie în coprocultorul fără mediu de cultură, fie în coprocultorul cu mediu de cultură (atunci când materiile fecale nu pot fi aduse la laborator într-un interval de 30-60 minute de la recoltare).

Recoltarea materiilor fecale pentru testul de digestie necesită o dietă specială prealabilă care ne va fi comunicată de medicul trimițător sau de către personalul laboratorului.

Pentru depistarea hemoragiilor oculte, deoarece se folosește o metodă imunologică, nu este necesară o restricție alimentară.

Pregătirea pentru recoltarea secrețiilor provenite din zona genitală

Recoltarea secrețiilor provenite din zona genitală la femei impune încetarea administrării unor tratamente endovaginale, a irigațiilor vaginale, precum și a contactului sexual cu 48 de ore înaintea prelevării probelor.

În cazul secreției uretrale, pacientul nu trebuie să urineze cu o oră înainte de recoltare.

Pentru recoltarea altor produse biologice (secreții purulente, secreții otice, secreții conjunctivale etc.) precum și pentru nelămuriri privitoare la pregătirea pentru recoltarea produselor biologice menționate anterior sunteți rugați să vă adresați laboratorului unde doriți să vă faceți analizele. Această rugăminte este susținută și de necesitatea de a vă interesa dacă laboratorul respectiv lucrează pe bază de programare.

Ultimele Noutăți

-- în construcție --

Calculator Pret

Adauga serviciile dorite pentru calcularea pretului total.

TOTAL: 0.00 LEI

HELCOR-MED SRL

CUI: 12075899
Nr.Reg.Com.: J24/421/1999

Contact

Baia Mare: +4 0362 401 994
Seini: +4 0362 524 317


Social